Rosacea

Rosacea är en hudsjukdom som finns hos 5-10 % av vuxna i ansiktets centrala delar, såsom pannan, kinderna och hakan med ytliga blodkärl, rodnader, knottror och varblåsor. Den drabbar oftast människor med känslig och ljus hy. Rosacea börjar i vuxenåldern (oftast när man är äldre än 30 år) och är en kronisk inflammatorisk sjukdom. Den kan ibland felaktigt kallas för vuxenakne eftersom symtomen kan vara liknande.
Rosacea

Symtom på rosacea

Rosacea är vanligast förekommande hos vuxna. Vanligen har man en diffus rodnad och ytliga blodkärl i de drabbade områdena, där det med tiden kan bildas knottror och varblåsor. Man får främst rosacea i de centrala delarna av ansiktet och svullnad av t.ex. näsan förekommer, framför allt hos män. Rosacea förväxlas ibland med akne och med andra hudbesvär med liknande symtom. När man har rosacea har man dock inte pormaskar, vilket man ofta har när man lider av akne. Uppkomsten beror inte heller på överproduktion av talg eller att talgkörtelns mynning blivit blockerad.

Rosacea uppträder vanligen växelvis med månader av försämringsperioder och mer eller mindre besvärsfria perioder. Inte sällan kan hudutslagen komma i samband med olika typer av ögoninflammationer eller ögonproblem. Om man har ögonbesvär i samband med sin rosacea bör man söka vård för att få behandling, eftersom problemen i längden kan orsaka synnedsättning. Det är viktigt att använda smink som är anpassat för känslig hud när man har ögonsymptom på rosacea.

Orsaker

Det är oklart vad rosacea beror på, men sjukdomen är inte smittsam. Ofta kan en försämring provoceras av sol, värme, kyla, blåst, starka kryddor, heta drycker, alkohol, stress eller olika irriterande kemikalier på huden (ibland även vanliga krämer). Detta förekommer dock inte hos alla personer med rosacea. Kortisonkrämer starkare än hydrokortison bör alltid undvikas i ansiktet, liksom överdrivet solande, eftersom detta försämrar sjukdomen.

Behandling av rosacea

Det går inte att bota rosacea permanent. Det man däremot kan göra är att lindra sjukdomens symtom när de bryter ut, vilket man ibland kan behöva göra under längre perioder. De utlösande faktorerna till sjukdomen är individuella. Därför kan man själv behöva identifiera vilka saker som gör att man får symtom och göra sitt bästa för att undvika dem. Man kan behandla med receptfria läkemedel, men man bör inte använda kortisonkrämer eftersom de kan förvärra rosacea.

Om man har besvär med sin rosacea som man försökt självbehandla utan resultat kan man söka vård för att få receptbelagda läkemedel som t ex antibiotika. Behandlingen brukar ske under en längre period. Ibland kan det behövas laserkirurgi för att ta bort ytliga blodkärl eller rodnader som läkemedlen inte hjälper mot.

Förväxling med andra sjukdomar

Rosacea kan förväxlas med dessa hudbesvär: